Wednesday, July 24, 2013

sungkai2~

Perut ni masih lagi tenat. tenat bekerja nak cerna makanan yang macam-macam dari sungkaian semalam. SUNGKAI? Apa benda alah sungkai ni?? Haaa, mesti ada yang tertanya-tanya.. Bagi Bornean, memang dah sedia maklum sungkai = berbuka puasa.

Pada hari keempat belas ramadhan ni la baru berpeluang makan kat luar (tu pun sebab ada yang belanja. hehehe..) ALAI aaaa, u memang cun lah!! Tapi maafkan gua tak dapat nak makan sampai RM55 ringgit. average makan kat hotel sekarang rate ceni kot.. Macam makin mahal banding dulu. Tapi, ni kalau bawa member-member UTM yang memang generous kalau bab makan, memang tak rugi punya. Mampu mkn kuew tiau seafood yang chef masakkan sendiri, lamb chop sekerat, ayam seketul, sate 4batang, kerabu betik, puding, kek ngan ais krim jak.

* haiya, teringat lak makan steambat ramai-ramai ngan korang. =.='

Dah lama tak makan buffet style, dah tak mampu mengekalkan prestasi zaman-zaman belajar. Cewah, gaya cam sudah bertahun-tahun tinggalkan u. Apa khabar rakan-rakan sekarang agaknya, GB pun kurang pasti. Yang pasti masing-masing dah ada jalan masing-masing, kerja di mana-mana di muka bumi ni. Apapun, GB doakan mereka berjaya dalam apa bidang yang dorang ceburi. Yang tengah baca ni pun, ALL THE BEST!!


Sekian...
 
Cheers,
Farahan

- Dah macam tulis email la pulak - :P

Tuesday, July 23, 2013

part time job

G'morning!! Mesti ada yang dah tidur balik lepas sahur.. Eh, subuh jan tinggal! Haaa.. tau la nak 'charge' mata sebelum pegi sekolah/keja.

Pagi ni, GB nak story mory sal part time job aka kerja sambilan. Budak-budak sekolah pon dah reti wat keja part time apatah lagi yang dah besar panjang. MALAS dan RAJIN ja yang membezakan antara nya. Cari rezeki ni mana-mana pun ada, LUBUK nya di depan mata tapi kadang-kadang terlepas pandang, nampak tapi tak nampak. haaa, cena tu?

Sekarang ni ramai dah orang-orang kita masuk alam perniagaan. Ada yang straight jumpa customer, ada yang di belakang customer, ada yang melalui orang-orang lagi. Sistem piramid tu la yang kebanyakan nya. Konon sebab cepat je income berbunga-bunga macam cendawan lepas hujan. Almaklumla, money3.. hidup sekarang semua nak duit. haiyaaa.. tuntutan hidup yang buatkan banyak iniatif/instinct manusia buat benda-benda yang tak disangka. Hidup senang, takda la rasa nak tingkatkan kemajuan diri. Betul tak?

Ikot la, banyak cara nak cari keja sampingan. Macam GB, walaupun dah ada pendapatan tetap, masih gak ada kerja sampingan.. Cerita nya, sebelum 'start'  kerja tetap dah buat part time job. Ajar budak-budak dari umur 5tahun sampai laaaa umur 16 tahun. Dapat jugak pahala an ajar benda baru yang bermanfaat, kita kongsi ilmu, bantu tingkatkan motivasi dorang, asah kemahiran. Haaa, sapa kata KOKURUKULUM tak membantu apa-apa. Dalam hidup ni, belajar teori bukan semata-mata, kemahiran pun kena ada. Kan senang nak cari duit kalau reti kemahiran lain selain menjinjing sijil tinggi-tinggi. TAK RUGI haa..

Ok, ke 'point' asal, bila dah dapat panggilan untuk kerja tetap, kerja sampingan tu masih diteruskan tapi kawtim la dengan bos atur jadual supaya dapat buat hujung minggu saja.Asal ada gak rasa nak stop tapi bila teringat ngan budak-budak ni, teruskan jugak la ajar dorang. Maka, gaji tak putus-putus masuk. Minggu kedua masuk, minggu ketiga pun masuk. Alhamdulillah, takda masalah keputusan duit nak sara hidup. Kalau pandai urus masa, tak susah punya walaupun jadual full. (Masih bujang boleh la wat keja gila ceni.. hahahaha)

Walaupun macamana pun, yang kat luar sana, jangan lupa hulur-hulur la jugak duit gaji tiap-tiap bulan bagi kat mak/abah... Sikit pun jadilah, yang penting ada. Tak kurang punya, apa yang penting? KERJASAMA restu dorang paling berharga. :)




                                                                                                                          Truly,
                                                                                                                          Farahan

* Bulan da stat nak penuh, maksud nya dah hampir setengah bulan berpuasa, tak sabar nya nk RAYA!! aiseh, cam budak-budak lak 'excited' terlebih.. ^_^

Monday, July 22, 2013

mata pencarian

Setelah lama meninggalkan ruangan blg ni, baru ni tergerak nak 'update'. Almaklumla, hidup sebagai penganggur banyak mengajar diri untuk bersabar dan menerima. Heee, macam teruk sangat je hidup ni an? Tapi, tak selamanya hujan, pasti ada pelangi menanti.

Setelah mengalami 'down' yang teramat (mental fizikal suma all in), sekarang, da 'gain confidence' tak banyak pon tapi still ada. Susah juga cari kerja untuk graduan-graduan zaman sekarang ni. Kalau nak ikut betul-betul, menepati citarasa/impian pekerjaan, memang payah la. Kesimpulannya, jangan terlalu memilih pekerjaan. Tambahan untuk graduan lepasan ijazah, sangat susah.. Majikan sekarang pun ada bajet masing-masing. Mana la dorang nak bagi duit banyak untuk 'fresh' yang memang takda pengalaman. Jadi ny, apa-apa kerja, pun apply je, toksah nak memilih sangat la. Gaji kecik ke jawatan tak sepadan kelayakan ke, itu boleh kawtim punya. As time goes by, korang kerja elok, majikan puas ati, ada la rezeki.

Kena pikir, kita bersaing dengan dengan lepasan sijil, diploma dan kursus-kursus yang lagi dirasakan hot bagi majikan-majikan ni. Kalau ikut kan, rata-rata golongan lepasan diploma dan sijil lagi senang dapat kerja. Beza nya, betapa cepat naik je dengan tahap berfikir mungkin agak berbeza. Jadi, bawa bersabar la, kita start dari awal, tak perlu nk tergesa-gesa atau expect untuk dapat income starting teruih ribu riban above 5k. KECUALI dah memang rezeki... Haa.. rezeki kita lain-lain.

Tapi bagi yang rasa masih nak belajar, teruskan la perjuangan. Toksah ngade nak keja dulu, kang memang tak sambung je last nya. Heee, cam aku. Yang penting sekarang da bahagia. Dapat team yang memang umph lebih lagi sonok keja.

Pilihan tetap ada, tapi yang mana satu pilih tu atas diri sendiri. Cam aku, tak berapa nak kisah belajar tingi-tinggi, susah-susah, tengok-tengok keje cikai je, lepasan SPM pon bole buat. Gaji pun biasa aje, cukup-cukup la nak sara diri. (tak susa pon, dok rumah parents, pedehal.. hahahaha) TAPI environment best, colleagues pun kamceng. NO STRESS. kadang-kadang je kena pikir lebih sikit. ATAU korang nak pilih gaji besar, tapi hari-hari kena selesai masalah berat, samapi gugur rambut tak sudah-sudah. Apa pun, no STRESS no GAIN an? terpulang..

*AKU KALAU ADA PELUANG, NAK JUGAK RASA KEJA ENGINEER KAT PLATFORM TUUU.. SEKARANG NI KEJA NGAN FORWARDING AGENT COMPANY PON BOLEH LA.. BELAJAR, KENAL-KENAL.. MANA TAU KENA LAMAR NGAN COMPANY OIL AND GAS LAK. (harapan tu bah, sabar jak la. =.=')


                                                                                                                   Rdgs,
                                                                                                                   FARAHAN..
                                                                                                                   _ dah tak boroi lagi lani_
                                                                                                               mungkin kena tukar nama kot.. :P